A Chi Kung és a kínai orvoslás...

A Chi Kung értelmezését elsőként a hagyományos kínai orvoslással kell kezdenünk. Az elmúlt 4000 év során fejlődött ki, olyan diagnosztikai és gyógyászati rendszer, mely egészen egyedi módon közelít az emberi test megértéséhez.A kínai orvoslástan az egészséget a jó közérzettel azonosítja, azon a meggyőződésen alapszik, hogy az ember is a természet szerves része és az egészség, illetve az egyensúly csak akkor állhat fenn, ha követjük a természet törvényeit. Elméleti sarokkő az öt elem tana, melyben a Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz ciklikussága, a teremtési és uralási cikluson keresztül fejti ki hatását. A Yin és Yang jelképét szinte már minden ember ismeri. A két "halacska", a fekete és a fehér, ahogy egymásba áthalad, és amint mindkettőben ott van a másik egy darabkája, jelezve, egyik sincs meg a másik nélkül. Az egység két oldala, a nappal-éjszaka, a meleg-hideg. Jelen van életünk minden percében és azokat a törvényszerűségeket jelképezi, ami harmóniát teremt. Amint megértjük jelentését, olyan tudás birtokába jutunk, amiről nem is álmodtunk.
A kínai orvoslás alapvető szubsztanciái a Jing (esszencia), a Shen (szellem), a Xue (vér), a Jin Ye ( az összes többi testfolyadék) és a Chi, az életenergia.
A Chi (Csi, Ki, Qi) az életenergia, mely energiacsatornákban, meridiánokban folyik. 2+12 fő meridián hálózza be testünket, és kapcsolódnak egy-egy szervhez, melynek ellátásáról gondoskodnak. Amennyiben az energia valahol elakad, a blokk helyén hiány/többlet alakul ki. Az energiacsatornákon helyezkednek el az akupunktúrás pontok. Ezeken a pontokon segítik a megfelelő áramlás helyreállítását az akupunktúrával és az akupresszúrával. A meridiánok megfelelő energiaellátását segítik a különböző keleti masszázsok, és a mozgásformák (Chi Kung, Taichi) is.
A kínai orvoslásban a diagnózis felállítása alapos vizsgálatok után történik meg: pulzusdiagnosztika, nyelvdiagnosztika, megtekintés, meghallgatás, kikérdezés, tapintás. Ezek alapján az orvos pontos képet kap a kliens állapotáról, és személyre szabott gyógynövényt, mozgás és masszázst tud javasolni. A szervezet egy szabályos időritmus szerint működik, kétóránként lép egy-egy szerv aktív/passzív állapotba. Amennyiben valaki ismeri ezeket a fázisokat, és eszerint él, megkönnyíti testének működését.
Az öt elem mindegyike kapcsolódik érzelmekhez, évszakhoz, színhez, illathoz, stb. Az érzelmek igen fontos szerepet játszanak. Az érzelmek kapcsolódnak az öt elemhez, s jelzik a szerv állapotát. Miután minden érzelem erős reakciókat indít el a szervezetben, ennek ismeretében szintén segíteni tudjuk harmóniánk megteremtését. Az érzelmek túlzott jelenléte ugyanúgy diszharmóniához vezethet, mint a hiánya.
Ha ismerjük testünk működését, szervezetünk jelzéseit, idejében észlelhetjük a baj közeledtét. Erre sokfajta jelzés a rendelkezésünkre áll: érzelmi hullámzás, egy bizonyos illattól való vonzás/taszítás, évszaktól való tartózkodás, stb. Megemlíteném azt az érdekességet is, ahogy a szervekhez tartozó "külső" szerv szintén jelzi a belső szervben fellépő energia hiányt/többletet: pl. a fül a vese, a szem a máj, a bőr a tüdő problémájára utalhat. A kínai táplálkozástan az élelemnek gyógyító erőt tulajdonít. Öt alapvető íz szerint csoportosítja az ízeket, emellett egyéb tulajdonságokat sem hagy figyelmen kívül: hideg/meleg, nedves/száraz. A diagnosztizálás után ezeket is figyelembe véve alakítja ki az orvos a beteg étrendjét.
Befejezésként álljon itt egy régi mondás: "Középszerű az az orvos, aki a betegséget akkor észleli, mikor az már jelen van." Volt olyan császári orvos, akit kivégezték, ha betegség lépett fel. Nos ennyit dióhéjban a keleti orvoslásról. Érdemes a bizalmunkat belevetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése