A csikungról általában (chi kung, qigong, chikung, qi gong).

A csikung szó (chi kung, qigong, chikung) jelentése:
A csikung két kínai karakter, a csi és a kung fonetikus átírása.


Érdemes megnézni!
Így mozog egy ( öreg ) BÁCSI aki nem brazil tévéfilmeken meg a barátok közt-ön butul el és épül le!!!!!!!

A csi levegőt, életerőt, energiát jelent.
A kung jelentése: tartós erőkifejtés, munka.
A csikung tehát nem más, mint az életenergia hosszantartó művelése, fejlesztése.
A csikung egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző gyakorlatok széles körére használunk. Ez az ősi módszer egyesíti a mentális koncentrációt, a légzéstechnikát és a testmozgást annak érdekében, hogy aktiválja és karban tartsa az életenergiánkat. Az egészség feltétele ugyanis a testünk energiacsatornáiban akadálytalanul áramló életenergia.
Ha pontosabban akarjuk meghatározni, hogy mi a csi, akkor azt tapasztaljuk, hogy mind a mai napig nem találtak rá mindenki által elfogadott, tudományosan megalapozott meghatározást. Sokféleképpen próbálták meghatározni, úgymint elektromos, mágneses, hő vagy másmilyen energiát. De akik közelebbről tanulmányozták, úgy vélik, hogy egyik sem a megfelelő, hiszen a csi a fenti energiaféleségek bármelyikeként is megjelenhet.
A kínaiak szerint a csi a világegyetemet betöltő energia vagy természeti erő. Alapvetően három csit különböztetnek meg. Ezek közül az első a kozmosz saját csije, amit égi csinek neveznek. A második a földi csi, amit az égi csi irányít. Végül a földi csin belül minden embernek, állatnak, növénynek van saját csije. Minden természeti dolog, beleértve az embert is, az égi és a földi csi természetes ciklusain keresztül növekszik, változik. A természeti folyamatok állandó változásainak és a ciklusok körforgásának hajtóereje a csi mezők egyensúlyának megtartása vagy visszaállítása. Ezek a ciklusok lehetnek napi, havi, évi, 12 és 60 éves ciklusok is.
Az emberi csi -számunkra különleges volta miatt- elkülönül a többi csitől, ezért ezt tanulmányozták legalaposabban. Az emberi csit is az égi és a földi csi irányítja, befolyásolja. Az emberi csiről felhalmozott tudás eredményesen hasznosítható az egészségmegőrzésben, a gyógyításban, a hosszú élet elérésében, a spirituális fejlődésben, vagy a harcművészetekben is. Mi is a természet részei vagyunk és résztvevői a természet ciklusainak, állandó változásainak.
Mivel a csikungot sok ezer éven keresztül művelték, fejlesztették, ezért számtalan csikung rendszer alakult ki. A csikungot az alábbi főbb kategóriákba lehet sorolni:
1. Gyógyító csikung:
A gyógyító csikung a kínai orvoslás betegség-megelőző, öngyógyító része. Az orvosi csikung a kínai orvoslásnak csak kisebb részét fedi le. A nagyobb részt mindig is a gyógynövények alkalmazása, akupunktúra, akupresszúra tette ki.
2. Külső csi-gyógyítás:
A csikung magában foglalja a fizikai érintés nélküli állapotfelmérést és gyógyítást. A gyógyító megtanulja, hogy hogyan lehet a gyógyító energiával dolgozni. Ezek a módszerek olyan gyakorlatokat tartalmaznak, amelyek fokozzák a gyógyító energia iránti érzékenységet és a gyógyítás hatásfokát.
3. Egészségmegőrző csikung:
Mindnyájan ki vagyunk téve stressznek, káros hatásoknak, a csikung megtanítja, hogyan ellenőrizzük az ezekre adott reakcióinkat, annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket. Az egészséges emberek azért csikungoznak, hogy még egészségesebbek legyenek, a gyógyítók pedig azért, hogy fenntartsák a gyógyító energiájukat.


                     


4 A harcművészetekben használt csikung:
A sportban és a harcművészetekben a csikung a kulcsa az erőnek, koordinációnak, gyorsaságnak, rugalmasságnak, a sérülésekkel szembeni ellenálló képességnek. A csikung gyakorlatok minden sportágban javíthatják a teljesítményt.5. Spirituális csikung:
A csikung spirituális oldalát a taoisták és a buddhisták fejlesztették ki, spirituális céljaik elérése érdekében. A gyakorlatok fő célja a megvilágosodás elérése.
Miért tanuljunk csikungot?
A csikungot bármely fenti cél elérése érdekében fel lehet használni. A nyugati világban a legelterjedtebb cél az egészség megőrzése, helyreállítása. A testünkben, az energiacsatornákban keringő energia elakadása, blokádja a test egy részén túlterheli az energiarendszerünket, míg más testtájékon energiahiányt eredményez, ezzel megteremti a betegség lehetőségét. Ezeknek a blokádoknak a kialakulását sok tényező okozhatja. A leggyakoribb okok: az elkényelmesedett életstílus, a hivatali munka, a rossz táplálkozás, a helytelen életvitel, a rossz testtartás, vagy a stressz által kiváltott tartós izomfeszültség. Mindezek nem stimulálják kellőképpen az energia áramlását és nem biztosítják a csi növelésének lehetőségét.
Milyen, az egészségi állapotra irányuló, hatásokat érhetünk el a csikung gyakorlásával?
  • stressz oldása, relaxáció
  • megelőzi a betegségeket és allergiákat
  • felgyorsítja a természetes gyógyulás folyamatát
  • segít megőrizni az érzelmi egyensúlyt
  • szellemi frissességet növel
  • növeli a vitalitást, a koncentrációs képességet
  • fejleszti a belső erőt
  • javítja a szexuális funkciókat
  • összességében javítja az életminőséget és életkilátásokat.
A csikungot gyakorolva elérhetjük testünk, gondolataink és érzelmeink teljes harmóniáját, így egy energiával telt, egészségesebb élethez vezethet.
A csikung tehát az emberi test, a lélek, a szellem és az energia ápolásának egy ősi kínai módszere, ami elősegíti az egészség-megőrzést a gyógyulást és a hosszú életet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése