A Shaolin Kung Fu fegyverei18  fegyver:

Hosszú lándzsa, Kalapács, Hosszú íj, Csuklós bot, Rövidbot, Visszacsapó íj, Kard, Lánc, Bárd,Kampós kard, Tőr-balta, Csatabárd , Alabárd, Pajzs, Bot, Lándzsa, Gereblye, VillaA kung fu ősi, tradicionális fegyverei felépítésben és megjelenésben ugyan nagyban különböznek egymástól, egy dolog azonban közös bennük: valamennyit az ellenség megsemmisítésére tervezték. Egyes harceszközök, mint például a láncos ostor vagy a sarló alakú lándzsa, már ránézésre is félelmet keltőek, a pipának álcázott miniatűr kardoknak és a ruhaujjban elrejtett mérgezett hegyű nyilaknak viszont éppen az észrevehetetlenségében áll a veszélyességük. És akkor még nem beszéltünk az ártalmatlannak tűnő evőpálcikákról - melyek egy igazi kung fu harcos kezében szintén halálos fegyverekké változhatnak -, vagy a legendás repülő guillotine-ról, mellyel akár több tíz méteres távolságból is lefejezhetjük ellenségeinket.

  Az 5 alapfegyver, ami alapja lehet a 18 fegyver használatának
 1. Lándzsa, 2. Szablya, 3.Egyenes kard, 4.Bot, 5.Alabárd

  A lándzsa ( quiang )  A hosszú fegyverek közül a lándzsa egy könnyen használható és hatékony fegyver.
  A hossza miatt alkalmas volt lovon ülve és lovas ellen is egyaránt. 

  A lándzsa félelmetesen erős és szakértő kezekben igazán páratlan fegyver. Szúrása olyan, mint a kiröppenő nyílvessző, egyenes és villámgyors. Az első kéz - akár egy cső - megvezeti a nyelet, a hátsó - mint egy erős zár - biztosan markolja a végét. A megfelelő kezekben lévő lándzsa ellen sem kardnak, sem szablyának nincs esélye.
  Mind az ősi, mind a mai szokások szerint a kung fu szint legegyszerűbb lemérése a lándzsaforgatáson keresztül történik. Miért?
  Mert csak magas felkészültségű gyakorló tudja ezt a fegyvert meggyőzően használni. A lándzsa, mint mérőműszer nagyszerűen jelzi a gyakorló erejének nagyságát és minőségét, így egy hozzáértő szem számára mindent elmond.


  Nem egyszerű feladat megjeleníteni az erőt a lándzsa utolsó harmadában és eljuttatni azt a hegyébe.
  A lándzsa nem csak szúr, hanem vág is, rugalmas nyele segítségével pedig ütni lehet. Villámgyors, nagy erejű védekező és támadó manővereket tud végrehajtani.  Számos kungfu rendszerben a pusztakezes erőgyakorlatokat előszeretettel helyettesítik/egészítik ki valamilyen nehéz hosszúfegyveres gyakorlattal. A statikus erőgyakorlatok csak az erőt fejlesztik; a harci képességeket nem igazán, vagy csak igen közvetett formában, szemben a fegyverforgatással, mely minden percben harci képességeket edz. Egy nehéz fegyver forgatása fizikailag kimerítő, erősíti az izmokat, inakat és az ízületeket egyaránt. Fejleszti az ügyességet, az egyensúlyérzéket és a nehéz fegyverrel való mozgáshoz szükséges koordinációt. De talán a legnagyobb előnye, hogy élvezetes és izgalmas. A gyakorlók szívesen foglalkoznak vele, hiszen rengeteg benne a kihívás, mégis könnyen telik vele az idő.


  A többi fegyverről a legközelebb....:):):)

  Ízelítő a Tai chi legyezőről....:

   
  Érdekes, hogy a látott lassú mozgás nem tűnik a harcban használhatónak...a lassú gyakorlás viszont éberebbé és gyorsabbá teszi a valódi reakciókat :) ....jön a gyors forma hamarosan.... 


  Pu Dao by shi xing hong

   

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése