Wei Wu Wei

Az Áramlással Alakulás – Zaohua


Az áramlással alakulás tanítása bemutatja számunkra a Wei Wu Wei használatát. Ha valaki megszűnteti az evilági hatások befolyásoló erejét, nem a passzivitásba jut. Az evilágiból felszabadulva, természetesen jelenik meg Szellemünk Eredendő Természete. Ezek velünk született képességek. Ha ezek a minőségek uralják hétköznapi tudatunkat, akkor az erények gyakorlása, a szeretet, és a spontán bölcsesség minden erőltetéstől mentesen, egyedüli valóságként jelenik meg. Természetes állapotunkban nem is tudunk másképp cselekedni, mint e három erővel összhangban. Ezeket a természetes minőségeket mindig tapasztalhatjuk, ha a könnyedség Wei Wu Wei állapotában időzünk. Eredendő, azaz valódi minőségekről van szó, amelyet minden ember veleszületetten hordoz. Ha valaki nem az evilágiba engedi gyökereit, természetesnek fogja látni az Élet szeretetét, ápolását. Magától értetődően el fogja kerülni a konfliktusokat, mivel megszűnik benne az evilágival folytatott harc. Egyrészt látja az evilági, korlátozott minőségeket, másrészt tapasztalja a Dao minőségeit, amely mindent átjár, még a korlátokat is. ez olyan érzés, mintha egyszer csak a valóságban jelennénk meg. Megtapasztalható az az állandó változás és áramlás, ami mozgásban tartja a dolgokat, és tapasztalható, hogy mindez a Dao gondviseléséből születik. Ehhez az állomáshoz érve a tanítvány megszűnik harcolni a világgal, természetesen akar részt venni az áramlásban. Ezt nevezik néha Világba való befolyásnak, vagy Zaohua-nak, az áramló átalakulásnak. Ha fent tudjuk tartani a Wei Wu Wei tudatállapotát, tetteinket a világot alakító áramláshoz igazítjuk. Megértjük, hogy minden jelenség megszületéséhez időre van szükség, ezzel megszűntetjük a felesleges, türelmetlen aktivitásunkat, és engedjük a dolgok természetes kibontakozását. Továbbá megértjük azt is, hogy ez nem egy kényelmes passzivitást jelent, mert megtaláljuk Szellemünket és ezzel megismerjük azokat a minőségeket, amelyeket nekünk kell megjelenítenünk életünkben. Ez a Dao által ránk ruházott feladatunk, amit ne hasonlítsunk hétköznapi feladatokhoz. Haónkat megtapasztalva megérezzük azokat a minőségeket, amelyeket természetesen és könnyedén meg tudunk jeleníteni erőltetés, és a világgal való szembefordulás nélkül. A Wei Wu Wei állapotában érezni fogjuk, hogy mikor kell csendben visszavonulnunk, illetve mikor kell természetesen megjelenítenünk belső szellemi tulajdonságainkat. Ez az erő és rugalmasság használata. Az erő a Szellemünkből ered, a rugalmasságunk pedig a szabad tudatunk akarata. Minden esetben mi dönthetünk arról, hogy Szellemünk erejére támaszkodva hozzuk meg döntéseinket, vagy az iskolában és neveltetés által kialakított, evilági tudásunkra alapozva.

1 megjegyzés:

  1. "Wei Wu Wei" a Tai Chi gyakorlatokban:

    Jelentése: állj, vagy légy csendben! Ez persze nem azt jelenti, hogy nem beszélünk és csendben, hang nélkül végezzük a Tai Chi gyakorlatokat. Azt jelenti, hogy elménket, gondolatainkat, érzelmeinket lecsendesítve, ám éber, tiszta tudattal, egyfajta megfigyelőként vagyunk jelen az Itt és Most-ban.

    A Wei Wu Wei állapot, vagy Qi Kung állapot elérése és fenntartása cél a Tai Chi Quan formagyakorlataiban, a Tai Chi Qi Kung, vagy akár a Fa-állások gyakorlása közben is.

    VálaszTörlés