Hogyan tanuljunk tai ji-t gyakorolni? Test, légzés, csí, és tudat... milyen szerepet kaphat a gyakorlás során?

Kezdőknek a Thai Chi Chi Kungról

A Tai Chi tulajdonképpen dinamikus Chi Kung. gyakorlatait úgy érdemes végezni, hogy mindig tudjuk, mit csinálunk, és tudjuk azt is, mit akarunk elérni.
A kezdők, miközben testi szinten gyakorolnak, teljes figyelmüket a testre koncentrálják. Arra figyelnek, milyen izmok, inak dogoznak, milyen mozgás ütközik akadályba, melyik mozgás esik jól és melyik nem. Ezen a szinten ugyanis az a cél, hogy minden fizikai akadályt eltávolítsunk a gyakorlás útjából, mert így tudunk a későbbiekben a légzésre, a tudat működésére figyelni, és továbblépni az energiaszinten való gyakorlás felé. További cél a mozdulatok memorizálása, precíz betanulása is.

 
Azt ezt követő szinten a légzésre koncentráljuk a figyelmünket. A légzés a Chi szállítója, ezáltal ez a kapcsolat a test és a tudat között. Ezen a szinten azt kell tisztázni, hogy milyen mozdulathoz milyen légzés társul. A figyelem tehát a testi szint helyett már a légzés szintjére irányul. Vigyázat, ha a testi szint még nem megy elég jól, a légzés torlódhat, a zavar feszültséghez vezethet – ilyenkor a légzést nem szabad erőltetni, csak finoman próbálkozzunk.
Ezt követi a tudat szabályozása. Ebben a legnagyobb nehézség talán az, hogy a tudatot a tudatunkkal kezeljük. Ehhez ismerni kell a tudat kínai felfogás szerinti fogalmát:
-         megkülönböztetünk érzelmi tudatot = szívtudat. (A szív az érzelmek központja.) Nevezik másképpen érzelmi oldalról támogatott tudatnak is. Azt dönti el a számunkra, hogy valami jól esik, vagy nem jól esik, szeretem, vagy nem szeretem, arra tesz alkalmassá, hogy meg tudjuk különböztetni a kellemest a kellemetlentől.
-         megkülönböztetünk bölcsességtudatot = szándék. Ez a mélyebb, ez van (illetve ennek kéne lennie) fölül, ez mondja meg egy dologról, hogy helyes vagy nem helyes az, amit az érzelmi tudatunk mond nekünk. Ez a főnök, de érzelmi tudat nélkül, csupán ilyen irányítással túl száraz lenne az életünk. Pl. az érzelmi tudatunk azt diktálja, hogy odamenjünk valakihez most azonnal, de a bölcsességtudatunk eléri, hogy mivel ezt most ebben a helyzetben nem illik, csak kicsit később tegyük meg. A bölcsességtudat irányítja az energiát az izmokhoz is.


A Thai Chi nagyon keveset ugyan, de végül is még tudati szinten is fizikai erőt használ a mozgás megvalósításához: először jelenik meg a szándék, aztán a Chi, és végül a mozdulat. Azaz először fogalmazzuk meg a szándékot, aztán megjelenik az energia és arra a szintre emelkedik, ahol majd szükségünk lesz rá, végül pedig megnyilvánul a mozdulat.
A Thai Chi haladó gyakorlói tudati szinten gyakorolnak: elképzelik azt az ellenfelet, akivel gyakorolnak, ez segít hozzá, hogy az energiát ne agresszivitással, hanem valódi érzéssel tudjuk mozgatni pl. más lesz tolás közben a mozdulat és máshogy áramlik az energia is, ha közben a vacsorámra gondolok, és más, ha közben ténylegesen arra gondolok, hogy most tolok. Először tehát egy szándékot hozunk létre, aztán testi szinten kell jó erőssé válnunk, majd azt próbáljuk elérni, hogy a légzésünkre tudjunk figyelni, miközben az végig folyamatos marad, aztán – és ekkor lépünk a tudati szintre – ténylegesen képzeljünk el azt, amit csinálunk.

A tudat a tábornok, a Chi a katona. A tudatnak jónak, okosnak, bölcsnek, józannak kell lennie, ha a katonákat hatékonyan akarja irányítani. A tiszta tudat azt jelenti, hogy tudjuk, mit akarunk, és azt a Chi is érzi. Betegségben a tudat irányítja a Chi-t, a katonát oda, ahol hiány van. Ez a folyamat is olyan, mint egy háború. Ahhoz, hogy a tudat tiszta legyen, valamennyi Chi-t vissza kell fordítani a fejbe, hogy táplálja a tudatot – ahogyan a tábornoknak is kötelessége a katonáit táplálni.

Bár a csoport tagjait közös energiakör köti össze gyakorlás közben, otthon is gyakorolnunk kell, mert amikor egyedül gyakorolunk, akkor tudunk magunkra figyelni, nem másokra. Amikor csoportban vagyunk, az a cél, hogy másoktól tanuljunk, ezért inkább figyelünk másokra, mint magunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése