A Taijiquan 12 alapelve

 1. A könnyű energia felemeli a fejet.
Azt az érzetet írja le a szerző, mintha felülről tartanák fejünket. Ennek hatására az Életerő Szelleme felemelkedik, a test pedig könnyedén és fürgén mozog.

 1. A szemek Szellemmel telve összpontosítanak.
Ha valaki összpontosította és felemelte a Szellemét, szemei fényesek lesznek.
 1. Süllyeszd be a mellkast, íveld a hátad.
Ez a mondat azt a felemelő érzetet írja le, amelyet a háton tapasztalunk a vállak közötti területen, miközben a mellkas besüllyed. Így a mellkas laza marad, és a karok, valamint a hát védekező ívet képez. Ebben a tartásban semlegesíteni tudjuk az ellenfél támadását, és energiát tudunk gyűjteni. Ez a Peng ( kiterjedés) Jin-jének alapelve.
 1. Engedd le a vállad, lógasd a könyököt.
A vállak és a könyökök leengedése elősegíti az ellazulást és a Qi-nek a kézfejekbe történő eljutását, vagyis azt, hogy a Jin-t keresztülfűzzük deréktól a kézfejig. Így működik egységes egészként a testünk. Ellenkező esetben a Jin megtörik.
 1. Rendezd a csuklót, nyújtsd ki az ujjad.
Ez az utasítás azt jelenti, hogy az ujjakat tenyérrel lefelé kinyújtjuk, a csuklót enyhén lógatjuk úgy, hogy a tenyér töve előre néz. Ne felejtsük el lazán tartani a csuklót. Az ujjak kinyújtása azt jelenti, hogy egyenesen, de nem erőltetve, nem feszítve tartjuk az ujjakat. Fokozatosan szokjuk meg ezt a tartást, melyben az ujjakat majdnem kinyújtjuk úgy, hogy semmilyen akadály ne állja útját a vér és a Qi áramlásának. Ez a Tolás (An) Jin-jének alapelve.
 1. A test középen van és egyenes.
Tartsuk kinyújtva, egyenesen a testet, egyik oldalra se dőljünk.
 1. Húzd be a keresztcsontot.
Erre azért van szükség, hogy a medencét megfelelő szögben, és a derekat egyenesen tartsuk. Ha kitoljuk a keresztcsontot, akkor a medence előrebillen, és a derék megtörik. Az alhas elveszíti támasztékát és kidülled. A megtörő, behajló derék akadályozza az energia szabad fel-leáramlását a gerinc mentén. Ezért fontos, hogy a keresztcsontot bebillentsük a medence alá.
 1. Lazítsd el derekadat és combjaidat.
A derék szabályozza és irányítja az erő alkalmazását. A combok kapcsolják össze a derekat a térdekkel. Ez alapfontosságú, mert a Taijiquan-ban a mozgás és az erő a lábakban jön létre. Ezért tartsuk a combokat és a derekat lazán, hogy mozgékonyak maradhassanak.
 1. A térdek mintha lazák lennének, de nem azok.
A mondat arra utal, hogy a térdek lazának látszanak, de szükség esetén azonnal feszülésre képesek. A Taijiquan a Jin-t a lábakban hozza létre, ezért azok olyan szerepet játszanak, mint az erőt kibocsátó rugók. Ennek eléréséhez a térdeknek lazáknak kell lenniük.  ugyanakkor szilárdan álljunk rajtuk.
 1. A talpak a földet érintik. (A lábfejek hozzátapadnak a földhöz.)
A lábfejek mindig simuljanak hozzá a földhöz, mert az ellazított lábfejen keresztül tartunk kapcsolatot a földdel, s tudjuk mélyre ereszteni gyökerünket. Hacsak egy különleges testhelyzet nem kívánja másképp, ne tegyük teljes súlyunkat a sarokra vagy a lábujjakra, hanem a lábfej egészén egyenletesen osszuk el. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a boka belső része és a talp boltozata ne dőljön be. A figyelmünket a talpak közepére helyezzük, kicsivel a Bugyborékoló Forrás mögé, mert természetszerűleg e pont felett van testünk súlypontja.
 1. A hegyet völgy követi, a testrészek egyesüljenek egy egésszé.
Egész testünk összehangoltan, egységesen mozogjon. A felsőtest mozgása meghatározza a lábmunkát, és a lábak irányítják a felsőtestet. Kezünk és lábunk összhangban mozogjon.
 1. Különböztesd meg a könnyűt és a nehezet.
Testünk részenként és egészként is rendelkezik a teli és az üres jellemzőjével. Általában csak az egyik láb és az egyik kéz lehet egyszerre hangsúlyos.A finom ellentét által feszültségkülönbség jön létre, így az áramlás könnyedén megmarad ha a telé és üres lassan változik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése