Csi kung ( energiafejlesztés )

Az energia fejlesztésének számtalan módja van. Az egyik népszerű gyakorlási mód Kína szerte a 8 brokáttekercs vagy ( ba duan jin ).
A gyakorlat célja, hogy nyugodt és fókuszált állapotban a mozdulatokat összehangoljuk a légzéssel és eközben tapasztaljuk a belső energia vagy ( csí ) szabad áramlását.
A rendszeres gyakorlásnak számtalan pozitív hatása van.
Mire használható?:
egészségmegőrzés
betegségek gyógyítása
az élet meghosszabbítása
harcművészeti kézségek fokozása
                    megvilágosodás elérése (buddhaság)

Ba Duan Jin története

A Ba Duan Jint az egyik verzió szerint XII-dik században fejlesztette ki Yue Fei tábornok, aki a ShaoLin Kung-Fu ismert mestere volt. Ezért a Po Di Damo (Bodhidharma) által ( A ShaoLin templom első pátriárkája, a Chan (Zen) Budhizmus alapítója) által kidolgozott Yi Jin Jing Az izmok és ínak átalakításának könyve szolgált alapul. A katonáitól elvárta, hogy rendszeresen gyakorolják. Az a alapjai ShaoLin Kung-Fu bemelegítő technikák és Daoista egészség serkentő gyakorlatok. Később számos változata jött létre. A Yue Fei tábornok északi nehezebb stílusa mellet a legismertebb Liang Shi Chang déli stílusa. A felosztás szempontjai a következők, erősítésre szolgáló módok, nyújtó hatások kihangsúlyozása, egészség megőrző szempontok. A gyengék, öregek, betegek számára ülő módokat is létrehoztak. Minden korosztály végezheti a gyakorlatokat.

Ezt a gyakorlatot több enciklopédia is említi már a  Song dinasztia idején. A  az út (Dao Shi) (kb. 1150) leírja, archaikus formáját a qigong-nak. A tíz Válogatás a természetben címmel (Xiuzhen shi-shu) (kb. 1300-ból) illusztrációk vannak benne mind a nyolc mozgásról.
Arra is vannak utalások, hogy ketten a Nyolc halhatatlanok, közül Zhongli Quan és Lu Tung-pin, állították össze az első gyakorlatsort.
A gyakorlat később bővült 8-12 mozgásra az évszázadok során, és le írta a kínai-box manuális illusztrált ismertetését a belső technikákról (1882), a Wang Zuyuan, a híres orvos az izom megváltoztatása klasszikus művében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése