Boldog kínai új évet!

A kínai holdújév alkalmából a Zheng Zhou Dal- és Táncszínház több szólótáncosát és énekesét, valamint egy kungfuiskola bemutatóját csodálhatjuk meg január 29-én az E78-ban. (x)
A Zheng Zhou Dal- és Táncszínház egy 2004-ben alapított professzionális művészegyüttes. Eddigi működésük folyamán ami igazán jellemző volt rájuk, az a klasszikus és az új összegyúrása. Olyan színházi produkció létrehozására törekednek, ami megfelel a különböző kínai korszakok szigorú színházi hagyományainak, de újraértelmezhetőek, ezzel is gazdagítva ezt az amúgy is oly színes kulturális múltat. A társulatot számos helyi, vagyis Zheng Zhou-béli szervezet támogatja, és a média is rendszeres beszámol a fellépéseikről, sikereikről. Elmondható róluk az is, hogy működésükben nagyon rugalmasak, a menedzsment hihetetlenül profi és piacorientált, úgyhogy nagy részben ez is a titka a sikereiknek. A kezdetek egy táncos drámához nyúlnak vissza, ami a Saolin a szélben címet viselte, majd a sikereken felbuzdulva Kína ma talán legdinamikusabb művészi produkcióiig vezetett út, amik által már eddig is mély nyomot hagytak ezen az oly komoly hagyományokkal rendelkező, ősi művészeti ágon. A már említett Saolin a szélben című előadásukkal azonnal elképesztő sikereket értek el, megnyerve a Lotus Kupát, majd a Kínai Táncszövetség beválasztotta a 10 legjobb nemzeti mű közé, illetve két minisztérium díját is begyűjtötték.
2010 decemberében egy vadonatúj produkcióval rukkoltak elő, ami az ősi, Az istenség és az álmodó című táncos dráma újszerű interpretációja volt. Ezt egyöntetű lelkesedéssel fogadták, méltatva a magas művészi színvonalat, a mű nemzeti jellegét és a benne foglalt üzenetet. Ahol bemutatták, szinte mindenütt első hellyel jutalmazták a társulatot, többek között a Henan Drámaversenyen.
A kínai új év pécsi ünnepének másik vendége a Zsolnay Kulturális Negyedben egy szintén az ősi hagyományok ápolásával foglalkozó együttes. A Henan Shaolin Tagou kungfuiskola egy hatalmas nevelési központ Kínában, ahol összesen – a tanulókat, az edzőket és a személyzetet is beleértve – mintegy harmincezren dolgoznak.
A központ története során közel 700 kungfubajnokságon képviseltette magát, amelyekről több mint 9000 érmet hoztak el. Ezek közül 4000 aranyérem volt, és a központ diákjai összesen 300 világbajnoki és olimpiai győzelmet mondhatnak magukénak.
A csoportot több alkalommal felkérték bemutatókra az olimpiákon, így többek között szerepeltek az athéni és a pekingi játékok záróeseményein, valamint több alkalommal a paralimpiák ünnepségein is.
Ők maguk egyszerűen csak úgy kezdik a bemutatkozásukat, hogy a világon az első számú kungfucsoport. Ennek történelmi okai is vannak, hiszen meglátásuk szerint ők fejlesztették tökélyre a buddhizmus, a meditáció, a saolin kultúra egységét, és az ennek eredményeképpen kikristályosodott harcművészeti stílus számtalan hőst és legendát szült már az idők során. Ezeknek a harcosoknak komoly feladataik voltak mindig is: elsősorban küzdeni az igazságért, megvédeni a saolin szellemiséget, és emellett elvégeztek némi testőri munkát is. Hogy mindezt elérjék, hihetetlenül sokoldalú képzésben vettek részt, és mielőtt kiléphettek az életbe, a saolin templom szigorú szabályzata szerint több mesterrel kellett sikeresen megvívniuk. Akinek ez nem sikerült, tovább kellett maradnia, hogy képezze magát. És ez máig is így van. Több mint tíz éven tart a kiképzés. Mert a kungfuharcos egyszerre végzi a teste felépítését, tanulja a védekezést, szívja magában a versenyszellemet, és gyakorolja a bemutatókon való szereplést. Ráadásul többféle harci szerszámmal kell megtanulnia mesteri fokon bánni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése