A kung fu és a gyerekek

Jön a szeptember, iskolakezdés, sportágválasztás...  Talán ezért is lehet, hogy a napokban többen kérdezték tőlünk, hány éves korban lenne érdemes elkezdeni a kung fu-t. Ahogy tegnap este pont egy ilyen e-mailre válaszoltam, megfogalmazódott bennem, talán érdemes lenne megosztanom, én mit látok- kicsit belülről kicsit kívülről szemlélve a kung fu gyakorlás és a gyermekek kapcsolatát...

Először is nézzük a kérdésre a választ:
A gyermek kungfu edzéseink úgy vannak felépítve, hogy élményt is jelentsenek, így sok a játék, mégis a kung fu alap mozdulatainak elsajátítása igényel koncentrációt és fegyelmezettséget. Épp ezért jelenleg 6-7 év körüliek a legfiatalabb tanítványok, de persze ez egyénenként is változik. Gergellyel a nagyobbik kislányunk 3 éves lesz és itthon már gyakorolgatják a pakua mozdulatait, mert nagyon érdekli. Jelenleg némi játékkal körülbelül 10-20 percig képes figyelni. Csak összehasonlításképp, a kung fu edzés másfél órás 17:30-19:00-ig, minden kedden és csütörtökön. :)

Ezzel a logikával, az iskolával párhuzamosan a kung fu edzéseket is el lehet kezdeni, ezért érdemes arról is beszélni, milyen hatással van a kettő egymásra. Nos, a tapasztalatok szerint azok között, akik valóban komolyan veszik az edzéseket, rengeteg a kitűnő tanuló. de rendszerint valamennyit mindenkinél javul az iskolai teljesítmény aki kicsit is komolyabban veszi a gyakorlást.

Hogy ez miért lehet? Hát több szemszögből is megközelíthető a kérdés...

Egyrészt itt nem csupán egy sportról, vagy önvédelemről beszélünk. A kung fu egy harcművészet amelyet iskolánkban teljes értékűen sajátíthatnak el a tanulók. Mint ilyen, a testet, lelket és szellemet egyszerre építi a gyakorlás. A gyermek csoportban edz, így megkapja a csapatba tartozás érzését de nem másokkal küzd vagy vetélkedik, saját magát csiszolgatja alkalomról alkalomra. A kung fu kifejezés kínaiul kitartó, kemény munkát jelent. Véleményem szerint aki ezen területen megérzi hogyan lépheti át saját korlátait, nem lesz számára lehetetlen más területeken sem.

Több mint egy évtizetes tanítási tapasztalattal a hátam mögött azt is ki merem jelenteni, hogy a kung fu keresztező mozdulatai segítenek összehangolni a két agyféltekét és így közvetlen pozitív hatással vannak a tanulási készségekre. Angoltanárként tudom mekkora változást hozhat ez például a szövegértéses feladatok megoldása kapcsán.

Vannak a tanulóink között akik 10 évesen világbajnoki címekkel és kitűnő tanulmányi átlaggal büszkélkedhetnek, de nálunk mindenki a maga szintjén érhet el sikereket.

A teljesség igénye nélkül még egy gondolat... Mostanában divatos kifejezés a spiritualitás. Bár véleményem szerint sok tanfolyam és guru esetében csak a spirituális ego dübörgéséről van szó... mégis, a szó mélyebb értelmében nagyon fontos dolog ez... Anyaként nyilván igyekszem átadni a gyermekeimnek mindazt amit erről tudok és érzek. Ha hasonló cipőben jársz, szintén érdemes lehet elgondolkodni a foglalkozásainkon, mert több ezer év bölcsessége rejlik a mozdulatokban amelyeket itt tanulnak a gyermekek. 

BCs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése