Wing Tsun Kung Fu (咏春拳) Wing Tsun Kung Fu ( 拳 ) Mesterdiplomám

Története, legendái

Csakúgy, mint sok más híres harcművészet, a Wing Chun kialakítása is a Qing-dinasztia ellen harcoló, lázadó kínai hazafiak nevéhez fűződik, akik a harcművészeti formák megteremtésével, gyakorlásával és továbbörökítésével az elnyomók ellen, a túlélésért harcoltak. Ezeket a forradalmárokat a kínai nép hősöknek tekinti, nevükhöz számtalan csodás történet kötődik, melyek valóságtartalmát azonban ma már nagyon nehéz leellenőrizni.


A Shaolin Kolostor és a kezdetek

A Wing Chun legendája a Siu Lam (Shaolin) Kolostorban kezdődött a Qing dinasztia idején. A templom nemcsak szerzetesek szent helye, de az uralmon lévő Qingek ellen harcoló, és a katonák elől bujkáló lázadó forradalmárok búvóhelye is volt egyben. A lázadó tevékenység felszámolása során a császári csapatok a templomot is elfoglalták, porig égették, a szerzeteseket pedig kivégezték. A mészárlás elől öt papnak sikerült megmenekülnie. Név szerint Jee Shim (a templom apátja), Fung Dao-Duk, Miu Hin, Bak Mei (taoista szerzetes), és Ng Mui (apáca).


Ng Mui vándorlásai során egy időre, Szecsuan és Yunnan tartomány határán lévő, a Daliang hegység lábánál fekvő Fehér Daru taoista templomban keresett menedéket. A legenda szerint itt történt, hogy szemtanújává vált egy daru és egy kígyó közötti küzdelemnek. A látottak inspiráló hatására egy új - ekkor még névtelen - harci rendszer alapjait fektette le.


A Wing Chun stílus alapítója, Yim Wing Chun, guangdongi őslakosként látta meg a napvilágot Kínában. Egy intelligens, atletikus, egyenes jellemű és nyílt természetű, fiatal lány volt. Édesanyja nem sokkal az után meghalt, hogy eljegyezték őt Leung Bok-Cho-val, egy Fujiani sókereskedővel. Apját Yim Yee-t, igazságtalanul megvádolták egy bűnténnyel, aki nem vállalta az esetleges börtönbüntetést és elmenekült, végül a Daliang Hegy lábánál telepedett le közel a Yunnan és Sichuan tartományok közötti határához. Azért, hogy megéljenek nyitott egy tofu boltot.


Ng Mui menedékre lelt a Fehér Daru templomban Dalingshanban. Hazafelé vezető útjai során gyakran vásárolt tofut a piacon és itt találkozott Yim Yee-vel és lányával Yim Wing Chun-nal. Wing Chun már eladósorban volt és a szépsége felkeltette egy erőszakos természetű helyi fickó figyelmét. Megpróbálta erővel feleségül venni a lányt, és a folyamatos fenyegetések miatt komoly aggodalmat jelentett Yim Wing Chun-nak és az apjának. Ng Mui tanúja volt ennek és megsajnálta a lányt. Ő beleegyezett, hogy tanítja Wing Chunt, hogy meg tudja védeni magát. Wing Chun követte Ng Mui-t a hegyekbe és elkezdet küzdelmi technikákat tanulni. Éjt, nappalt áttanult, hogy a technikák mestere legyen. Ezután kihívta a fickót és kiütötte őt.


Ng Mui később körbeutazta a vidéket, de mielőtt elment azt mondta Wing Chun-nak, hogy legyen hű a harcművészeti tradíciókhoz, fejlessze a harci képességét miután megházasodik, és segítse az emberek munkáját a mandzsu kormánnyal szemben, hogy visszaállíthassák a Ming dinasztiát. Yim Wing Chun később hozzáment udvarlójához, Leung Bok-Chao-hoz. Az apáca művészetét megtanította férjének, aki a stílust felesége tiszteletére Wing Chun Kuen-nek - Gyönyörű Tavasz Öklének nevezte el.


A Vörös Bárka legendája

A hagyomány úgy tartja, felesége halála után - annak kívánságára - Leung Bok-Chao útra kelt, hogy továbbadja tudását. Vándorlásai során találkozott egy fiatal orvossal - Leung Lan-Kwai-val, akit tanítványául fogadott. Leung Lan-Kwai mutatta be Leung Bok-Chao-nak a Hung Suen Hei Ban - a Vörös Bárka Operatársulat tagjait, akik valójában Ching ellenes lázadók voltak, és különböző szabotázs akciókkal harcoltak a Manchu elnyomók ellen. Ugyan ezen a bárkán szakácsnak álcázva dolgozott Jee Shim, aki a Shaolin kolostorból menekült. Jee Shim a Hat és Fél pontos bot technikákat megtanította Leung Yee-Tai-nak. Wong Wah Bo közeli kapcsolatba volt Leung Yee Tai-al és megosztották egymással harcművészeti tudásukat. Így történt az, hogy a Hat és Fél Pontos Bot technikák belekerültek a Wing Chun stílusba.


Foshan - a Wing Chun bölcsője

Leung Jee-Tai átadta tudását Dr. Leung Jan-nak, aki egy jól ismert orvos volt Foshanban. Dr. Leung Jan elsajátította a Wing Chun legbelső titkait is, és a legmagasabb szintű szakértőjévé vált. Számtalan kihívásos mérkőzés győzteseként nagyhírű kung fu mesterré vált, győzelmeiről jó néhány történet terjedt el Kína szerte. Munkája mellett a Wing Chun tanításának szentelte életét. A Fa Jee utcában nyitotta meg iskoláját, amit mindenki csak Jan Sang Tong - Jan Úr Terme - néven ismert. Éveken át tanított és öregbítette a Wing Chun hírnevét Foshanban. Tanítványa volt többek között Wong Wah Sum, Leung Bak-Cheung, Yik Ying, Lai Yeung-Yin, Tse Biu, és Chan Wah-Sun. Leung Jan 73 éves korában visszavonult, és hazaköltözött szülőfalujába Gu Lao-ba. Azonban a tanítást ott is folytatta egészen 76 éves korában bekövetkezett haláláig.


Leung Jan számos tanítványa közül kiemelkedő képességű volt Chan Wah-Shun, aki továbbvitte mestere iskoláját annak visszavonulása után. Mesteréhez hasonlóan számos győzelemmel növelte stílusa hírnevét Foshan-ban. Chan Wah-Shun tanítványa volt Ng Siu-Lo, Ng Jung-So, Lui Yiu Chai, Lai Hip-Chi, Chan Yiu-Min, Yip Man és mások.


Yip Man Nagymester munkássága

Chan Wah-Shun utolsó tanítványa Yip Man nagymester 1893-ban született Foshan-ban, és 13 éves korában kezdte meg tanulmányait Chan Wah-Shun irányítása alatt. Az akkor már idős Chan Wah-Shun hamarosan meghalt, és az ifjú Yip Man oktatását legképzettebb tanítványára, Ng Jung-So-ra hagyta. Az 1910-es években Yip Man tanulmányait Hongkongban folytatta, ahol találkozott Leung Jan idősebb fiával Leung Bik-kel aki tovább csiszolta Yip Man Wing Chun tudását, mielőtt visszatért volna Foshan-ba. Yip Man éveken át nem tanított, csak néhány nagyon közeli barátjával gyakorolta a Wing Chun-t. A japán megszállás alatt azonban a helyzet megváltozott. Yip elvesztette vagyona nagy részét és, hogy egy ismerőse - Chow Chen-Chung - szívességét viszonozza, néhány tanítványt fogadott. 1941-ben a közeli Yongan faluban, oktatni kezdte Chow Chen-Chung fiát, Chow Kwong-Yiu, és annak néhány barátját. Mára e tanítványok többsége már nem él, de Kwok Fu és Lun Gai a mai napig tanít Foshan-ban.


Mao Zedong kommunista pártjának hatalomra kerülése után Yip Man minden vagyonát elveszítette, és 1949-ben kénytelen volt Hongkongba menekülni.


1949 végén jó barátja Lee Man - aki az Éttermi Dolgozók Egyesületének titkárhelyettese volt - bemutatta Yip Man-t az egyesület tagjainak. A tagság kérésére Yip Man bemutatót tartott és ismertette a Wing Chun alapelveit. A látottak a jelenlévők tetszését váltotta ki és felkérték Yip Man-t, oktassa stílusát az egyesület tagjainak. 1950 májusában indult az első csoport 16 fővel. Tagjai voltak. Leung Sheung - az egyesület korábbi kung fu oktatója -, Lok Yiu, Lau Ming, Tsui Cho, Tsang Wing és mások. Néhány hónappal később újabb osztály indult 30 fővel, majd hamarosan egy harmadik, több mint 40 tanulóval. A korai évek a Wing Chun hongkongi stabilizációját szolgálták. Yip Man tanítványai - elsősorban Wong Shun-Leung, Cheung Cheuk-Hing (William Cheung), Lee Siu-Lung (Bruce Lee), és Cheung Hok-Kin (Hawkins Cheung) számtalan kihívásos mérkőzés győzteseiként alapozták meg a stílus hírnevét.


1961-től Yip Man nagymester tanítványai (mesterük biztatására) sorra iskolákat nyitottak és terjeszteni kezdték a Wing Chun-t világszerte. Ugyancsak a nagymester biztatására, tanítványai megalakították a Hong Kong Ving Tsun Athletic Association-t. 1964-ben Yip nagymester visszavonult az oktatástól. Iskoláit és a Wing Chun terjesztésének feladatát tanítványaira hagyta, ettől kezdve csak magán úton oktatott - Ho Kam Ming segítségével. Megérte, hogy a Wing Chun világszerte ismertté válik és tanulók ezrei gyakorolják. 1972-ben halt meg rákban.

Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése